miércoles, 12 de marzo de 2008

Entrevista a Marisa Ramírez. Analista de economia europea de Bloomberg TV

“Els anglesos viuen molt pitjor que fa 10 anys”



Com està a grans trets la salud de l’economia al Regne Unit?
Tocada. La borsa inglesa és la que puja menys a Europa i si ho fa ho fa amb cura. L’FT100 ja ha reculat un 10% des que ha començat el 2008 i els actors econòmics s’estan començant a posar nervisos.

Qui és el més afectat per aquesta situació?
Els que més han notata aquesta davallada han estat el sector minorista i el del consum. Empreses com Marks & Spencer, Next o Home acumulen grans pèrdues. Però és que el consumidor britànic té menys diners. És per això que també es bens que no són de primera necessitat també es venen ara pitjor que abans.

Hi juga algun paper Estats Units i la crisi ‘sub-prime’?
No directament però sí és cert que a Anglaterra, per la seva especial relació amb els Estats Units, ha rebut l’impacte més ràpid que altres països europeus.

Es ralentitza l’economia inglesa?
El creixemenr últimament ha estat menor i això és un fet. El que més ha frenat aquest creixement ha estat el mercat immobiliari i la davallada del cosnsum.

Que l’ha fet empobrir la butxaca dels anglesos?
L’augment del preu de les hipoteques i el fet que el Banc Central tingui els tipus d’interès més elevats d’Europa (5’25%) fa que la butxaca anglesa se’n resenti i això provoca que hi hagi menys consum.

Però vieun bé els anglesos?

La majoria de la població viu bé però amb uns costos molt elevats. El preu de la vida al Regne Unit és altíssim. El preu de les hipoteques és el més car d’Europa i el aliments també han pujat molt de preu. Per exemple el blat ha doblat el seu preu en només 12 mesos. Però també hi ha el transport públic i la benzina … desplaçar-se és car ho facis com ho facis. En definitiva els anglesos viuen pitjor que fa 5 anys i molt pitjor que fa 10 anys.

Inflació desbocada?

En certa manera sí. S’esperava una taxa d’un 2% pel 2007 i van acabar al 3%, que és bastant més del que desitjaven. És la història de sempre. Tenim el petroli a preus que són màxims històrics cada dia. Els metalls també estan a cotes molt altes. Això es traduiex en augments de costos de producció i com a conseqüència un encariment dels productes en general.

S’han queixat molts els ciutadans?
No hi ha alarma en temes com l’atur o l’índex de pobresa i per això la població es queixa menys del que hauria.

Veurem mai circular euros al Regne Unit?
Buf, no crec. Són molt reticents a abandonar la lliure esterlina. Per un costat saben que és una divisa més forta que l’euro i per altre el pound és un símbol britànic tan important com la corona o el sistema mètric. Estan molt orgullosos de tot allò que és ‘made in England’.

No hay comentarios: