lunes, 7 de mayo de 2007

Fem memòria?

El PSOE i IU-ICV han arribat a un acord per desbloquejar la difícil Llei de la Memòria Històrica. Amb la Guerra Civil i el Franquisme teòricament enterrats, cobra vida una llei que precisament vol el contrari: rescabalar els que, per alguna raó, blava o vermella, van patir les conseqüències d’aquest gris període.

Il·legalitat i nul·litat són les dues paraules de la confrontació, avui. Per revisar la MemòriaHistòrica no hi ha un únic patró i les sentències judicials són el blanc de crítiques i pretensions. De moment el pacte és declarar il·legítims els tribunals de la Guerra i el Franquisme i també les seves sentències.

Des dels extrems (hereus dels bàndols enfrontats?) s’han queixat de la mesura. ERC i el PCE han deplorat el pacte i consideren l’acord una vergonya i una feblesa històrica. Mentre que el PP i els jutges conservadors creuen que es reobren ferides ja tancades i es crea inseguretat jurídica. Opinions sempre n’hi ha de tots colors.

Entre 20.000 i 30.000 foses comunes, més de 100.000 morts, 125.000 expedients per la Ley de Responsabilidades Políticas, són alguns dels trists balanços de l’època. Ara la llei intenta posar remei als remordiments i pretén restituir l’honor perdut a persones d’ambdós costats. la voluntat no és fer justícia, ja és massa tard per això. El que es vol aconseguir és que víctimes de la barbàrie de dreta i esquerra dormin tranquils amb una condemna institucional a i amb un articulat que declara, com a mínim il·legítim, allò pel què van morir.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Més que balanços de l'època o restituir honors, caldria dir les coses pel seu nom d'una puta vegada. Les víctimes d'un dels bàndols ja fa anys que dormen tranquil·les, mentre que les de l'altre, que van morir defensant la justicia i un món millor, han estat ignorades (aquest és el preu de la pseudodemocràcia que existeix avui en dia).

JR dijo...

Tens molta raó més val deixar-se de politiqueig i fer coses que pels vius.

Jo no podré marxar mai de casa i no sé si cobraré més de 1000€ al més perquè no fan una llei de la memòria actual !!??

Deu ser que en enfocar els problemes els que manen tenen memòria de peix ...