miércoles, 21 de enero de 2009

Brigadistes xinesos a la Guerra Civil

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Casa Àsia i l’Institut Cervantes de Pequín han impulsat conjuntament un cicle de conferències al voltant de la participació de brigadistes xinesos durant la Guerra Civil espanyola. El professor de la facultat de Traducció i Interpretació de la UAB, Laureano Ramírez Ballerín, ha donat el tret de sortida avui dimarts 20 de gener a un seguit de simposis que tindran lloc paral·lelament a Catalunya i la Xina sota el nom de “Els voluntaris xinesos a les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil espanyola”.


En la conferència, celebrada a l’Auditori de l’Institut Cervantes de Pequín, han acompanyat a Laureano Ramírez els autors del llibre “La llamada de España” Nancy Tsou i Len Tsou i el professor Zhang Kai, expert en la investigació de les relacions entre la Xina i Espanya i membre de l’Acadèmia de Ciències Socials de la República Popular de la Xina.



El moderador de la ponència, Laureno Ramírez, està actualment dirigint un equip format per professors de diferents universitats de Barcelona i Pequín que treballen en la traducció i publicació del llibre “La llamada de España” que avui en dia només està publicat a Taiwan. “La traducció ja està en marxa i es molt probable que entre maig i juny tinguem la feina enllestida del tot. La Casa Àsia està molt interessada en la seva publicació i l’únic que cal decidir és quina serà l’editorial que se’n farà càrrec”.


Durant la ponència el professor Ramírez ha explicat a un públic majoritàriament xinès que durant la Guerra Civil està documentat que uns cent brigadistes xinesos van lluitar al costat del bàndol republicà. La majoria d’aquests voluntaris xinesos vivien a Europa quan va esclatar el conflicte i van venir atrets pel ressò internacional de la contesa. Altres, en canvi, van venir expressament des de la Xina i un petit grup ja eren residents a l’estat espanyol. El director d’aquest cicle de conferències ha destacat el romanticisme d’aquest desconegut grup de brigadistes. “Van venir a lluitar moguts per l’idealisme. Molts van morir i d’altres ho van perdre quasi tot a la Guerra. Només uns petit grup van aconseguir tornar a la Xina per seguir lluitant contra la ocupació japonesa i per després participar en la construcció de la nova etapa comunista al seu país.”


L’investigador de l’Acadèmia de Ciències Socials de la República Popular de la Xina, Zhang Kai ha destacat en la seva intervenció la similitud entre la guerra de resistència que mantenia la Xina contra les forces d’ocupació japoneses i el conflicte bèl·lic que tenia lloc a l’estat espanyol de forma simultània. “Tant a la Xina com a Espanya s’hi lliuraven guerres amb un enemic comú: el feixisme. Aquest fet va provocar uns llaços de simpatia i amistat que va arribar fins les més altes esferes de poder. El maig de 1937 el mateix Mao Tse-tung va enviar una carta expressant el seu recolzament on definia la Guerra Civil espanyola com a guerra de tot el món contra les nacions oprimides pel feixisme”.



Els autors del llibre “La llamada de Espanya” Nancy Tsou i Len Tsou han explicat detalladament la història de cadascun del brigadistes xinesos dels quals han pogut recopilar informació i han afirmat que amb la publicació del llibre a l’estat espanyol culminarà la seva recerca de més de deu anys sobre aquest episodi que segons ells ha estat poc estudiat.


El responsable de cultura de l’Institut Cervantes de Pequín, José Luis Perales, ha confirmat que el següent simposi tindrà lloc al mes de febrer malgrat encara es desconeix la data concreta. Per altra banda, la conferència d’avui dimarts tindrà una rèplica a la Casa Àsia de Barcelona abans de la publicació del llibre “La llamada de Espanya”, segons ha dit el professor Laureano Ramírez.


Simultàniament al conjunt de conferències, l’Institut Cervantes de Pequín ha programat un cicle de cinema sobre la Guerra Civil Espanyola on es projectaran sis pel·lícules entre les quals hi ha El Vitge de Carol, Soldats de Salamina i La lengua de las Mariposas. El cicle, que porta per nom Enfrontats, va començar el passat divendres 16 de gener i acabarà el 27 de febrer.


2 comentarios:

Anónimo dijo...

Amunt les Brigades Internacionals! Per cert, no sé si vas veure a Cugat.cat que el congrés va anar força bé. Va guanyar la presidenta a la que donava suport i de les 11 candidatures a conseller nacional només podien sortir electes 7, doncs vaig ser el tercer més votat! Salut i fins aviat!


Edu

JR dijo...

Molt bé Anguita !!

Així m'agrada que conspireu amb efectivitat. Felicitats per la part que et toca i endavant les atxes per salvar el món !!

Fins aviat Sr. Conseller