jueves, 10 de mayo de 2007

Euskadi no és l'Ulster

És insòlit que enemics antagònics s’asseguin a la mateixa taula i estableixin les bases del que serà el nou govern autònom d’Irlanda del Nord. Tony Blair, conscient que aquesta pot ser l’única medalla que li penjarà la història, ha dit que el procés de pau de l’Ulster “és una lliçó per qualsevol lloc en conflicte”.

Moltes són, però, les diferencies entre el País Basc i Irlanda del Nord. D’entrada el pacte entre unionistes i el Sinn Fein ha estat possible perquè tots han cedit respecte les seves aspiracions polítiques. Tanmateix, a Euskadi és improbable que el PSOE i el PP debatin amb Batasuna sobre un procés de pau que està en via morta.

ETA està activa i no contempla deixar les armes, cosa que sí va fer l’IRA i va esdevenir el fet clau perquè els unionistes s’avinguessin a parlar i signessin els Acords del Divendres Sant. A més, la posició ambigua de Batasuna respecte la condemna de la violència no és la valenta aposta que va fer el Sinn Fein per reconduir les seves reivindicacions estrictament per la via política.

A l’Ulster hi ha dos bàndols que ploren víctimes mentre que a Espanya només un sector pateix les baixes. Això fa que a Euskadi no sigui possible una amnistia similar que es va du a terme al nord d’Irlanda deixant en llibertat tant presos unionistes com de l’IRA. També difereix el fet que d’independentisme basc no concorri a les següents eleccions per l’estricte compliment d’una Llei de Partits que posa difícil la representació abertzale a les institucions basques.

No hay comentarios: